СУЧАСНА СИСТЕМА ВИЩОЇ ОСВІТИ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ: ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ - Забіяка, Ірина Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Сучасний етап розвитку освіти характеризується впливом глобалізаційних процесів. Вони багато в чому визначають зміни, що відбуваються в освітній політиці: поява нових проблем і завдань, що потребують міжнародного співробітництва; прояв співробітництва та конкуренції у реалізації освітньої політики; інтернаціоналізація освіти. Вища освіта має бути ґрунтовною підготовкою до життя в полікультурному європейському суспільстві, має забезпечити можливість реалізації свобод, гарантованих Європейським Союзом. Запустивши інтеграційні процеси у сфері загальної, вищої та професійної освіти, Європейський Союз виступив одним із провідних світових центрів освіти, який багато в чому визначав тенденції та напрями розвитку системи освіти в сучасних умовах. Розуміння особливостей побудови та функціонування освітнього простору спільноти має важливе значення для учасників освітнього процесу всередині та за межами ЄС. При цьому, найбільш радикальної модернізації вимагає такий елемент освіти, як його зміст, оскільки саме зміст базової освіти формує фундамент та можливості удосконалення програм підготовки майбутніх фахівців, зумовлює рівень та якість вищої освіти. Конкурентоздатність вищої школи з іншими соціальними інститутами, обумовлена інноваційним характером освіти на сучасному етапі. Оскільки, вища освіта на сучасному етапі має стати також і інвестиційно привабливою, необхідно забезпечити ефективність освітнього процесу ЗВО, прозорість фінансових потоків та незалежної оцінки якості знань. Відтак, при реформуванні вищої освіти на сучасному етапі в країнах європейської спільноти враховуються пріоритети збереження різноманітності національних систем освіти, одночасно вирішуючи завдання міжнародної співпраці, мобільності, працевлаштування студентів у Европейському чи міжнародному професійному просторі, міжнародної конкурентоспроможності закладів вищої освіти.