СПЕЦИФІКА ФОРМУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО СТИЛЮ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ЦИФРОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ - Капітан, Тетяна Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглянуто особливості формування сутності індивідуального стилю професійної діяльності майбутніх учителів цифрової технології. Першорядним чинником оновлення системи освіти, безсумнівно, є особистість учителя, для якого важливо постійно вдосконалювати майстерність, мобільно реагувати на зміни, що повсякчас відбуваються в освітньому просторі, здатного творчо мислити і знаходити нестандартні рішення, навчатися впродовж життя й будувати свій професійний шлях. Усвідомлена на державному рівні потреба суспільства в підготовці учителя нової формації визначила важливість залучення до роботи в школі творчих молодих педагогів, на професійний розвиток потрібно звертати особливу увагу. Творчий характер педагогічної праці забезпечується сформованістю у фахівця гуманітарного фаху в структурі професіограми такого компонента, як індивідуальний стиль діяльності. Індивідуальний стиль викладання дає змогу студенту усвідомити себе творчою особистістю, спрямовувати діяльність на розвиток унікальної суті кожного, дозволяє розвиватися особистісно й професійно, забезпечує формування діяльних, обдарованих, інтелектуально й духовно розвинених громадян України. Індивідуальний стиль педагогічної діяльності, має бути головним фактором та показником професійної компетентності, метою подальшого професійного самовдосконалення. Успішність професійної діяльності вчителя-гуманітарія та досягнення високого рівня педагогічної майстерності залежать не тільки від рівня оволодіння певним обсягом знань у відповідній галузі, а й значною мірою від ефективності власного стилю діяльності. Індивідуальний стиль професійної діяльності це єдність професійно незмінного та індивідуально неповторного в діяльності педагога гуманітарного профілю. Механізмом, що забезпечує становлення стилю, є особистісно-діяльністна саморегуляція, яка спонукає суб’єкта до самовдосконалення діяльності в процесі професійного саморозвитку та самоосвіти. Шлях реалізації індивідуального стилю – самоосвіта, виконання індивідуальних творчих планів, конкурс педагогічних ініціатив, участь у роботі майстер-класів, фестивалі педагогічних ідей, стажуваннях, педагогічні майстерні, Школа педагога-експериментатора, дослідно експериментальна робота.