СТАРТАПИ В ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ: СУЧАСНИЙ СВІТОВИЙ ДОСВІД - Куркіна, Сніжана Віталіївна; Журавльов, Віталій Максимович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У представленій статті здійснено спробу розглянути сучасні світові тенденції онлайн-освіти, досліджено фактори, що впливають на її розвиток в провідних економічно розвинених регіонах і країнах світу. Здійснено аналіз світового ринку освітніх технологій. Зроблено акцент на значному й постійно зростаючому інтересі до EdTech стартапів у світовому масштабі. Автори перелічили країни й регіони, у яких інвестиції в освітню галузь, різноманітні інновації у цій сфері є найбільш значними. Проаналізовано глобальні світові тренди, які використовуються в сфері освіти і дають позитивні результати, а саме: мобільна та корпоративна освіта, геймифікація, VR/AR, штучний інтелект. Досліджено ринки EdTech провідних країн світу з точки зору обсягів залучення інвестицій в освітні технології. Досліджено вітчизняний ринок освіти, який знаходиться на стадії становлення і розвитку, однак має значні здобутки в розробці освітніх технологічних стартапів. Обґрунтовано необхідність визначення пріоритетності галузі освіти на рівні держави, що дозволить залучати внутрішні та зовнішні фінансові ресурси для підтримки і розвитку EdTech стартапів, створюючи сприятливі умови для економічного зростання країни. Виокремлено й наведено існуючі в науковій літературі визначення стартапу: як кампанії чи тимчасової організації, створеної для пошуку повторюваної і масштабованої бізнес-моделі; як процесу виходу на ринок новоствореного підприємства з інноваційним проектом; як тільки що створеної кампанії, яка іноді іще не набула статусу юридичної особи, знаходиться на стадії розвитку і будує свій бізнес або на основі нових інноваційних ідей, або на основі тільки що винайдених технологій; як незалежної організації, вік якої є меншим за п’ять років і діяльність якої є спрямованою на створення, покращення та розширення масштабованого, інноваційного, технологічного продукту з високим та швидким зростанням. Таким чином, мета даної статті полягає в дослідженні напрямів і перспектив в розвитку онлайн-освіти та вивченні світового досвіду впровадження дистанційного навчання з метою його реалізації в реаліях українського сьогодення. Доведено, що онлайн- освіта є потужним акумулятором освітніх інноваційних технологій, здатних ефективно вирішувати багато актуальних проблем і викликів, що стоять перед освітньою галуззю в України.