НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В УМОВАХ СВІТОВОЇ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА ДІДЖЕТАЛІЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА - Лелека, Тетяна Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Процеси світової економічної, політичної та культурної інтеграції охопили всі сфери життя суспільства. Ми можемо спостерігати постійно зростаючу потребу людей різних країн і національностей у міжкультурному спілкуванні, що веде до зближення і злиття мов і культур. Це стало причиною розвитку інтернаціоналізації англійської мови як засобу міжнаціонального спілкування. Основним завданням оволодіння іноземною мовою в епоху глобалізації є навчання практичного її застосування у процесі формуванні базових знань. Це вміння здійснювати інтернаціональне спілкування з носіями мови. Пошук нових педагогічних технологій пов’язаний із розвитком мотивації студентів до вивчення іноземної мови. Використання різноманітних сучасних джерел і засобів викликає інтерес у студентів, підвищує їх зацікавленість через застосування у процесі навчання цифрових технологій. Використання сучасних педагогічних методів у процесі викладання іноземних мов дозволяє відтворювати навчальні ситуації, сприяє доповненню традиційних методів навчання, формує фундаментальні навички іншомовного спілкування, дозволяє розвивати усвідомлене вміння висловлювати думки іноземною мовою для комунікативних завдань. Smart-освіта – це концепція, яка передбачає комплексну модернізацію всіх освітніх процесів, а також методів і технологій, що використовуються в умовах діджиталізації суспільства. Для оптимізації процесу навчання іноземної мови використовуються різноманітні інформаційні засоби та smart-технології, такі як вебінари, блоги та соціальні мережі, що сприяє залученню студенів у комунікативні ситуації та формує позитивну мотивацію до навчання. Світові глобалізаційні процеси змінюють парадигму освіти та вимагають нових підходів до вивчення іноземної мови, що потребують у подальшому детального переосмислення та удосконалення. Процес навчання має відповідати вимогам суспільства на певному етапі його розвитку.