ЗАКОНОМІРНОСТІ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ВЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Бирка, Маріан Філаретович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті охарактеризовано основні закономірності професійного розвитку вчителів природничо-математичних дисциплін. Деталізовано сутність поняття «закономірність». Виокремлено три основні групи закономірностей, що мають винятково важливе значення для ефективності професійного розвитку: 1) соціальні, які зумовлені його залежністю від систем вищого рівня (держава, суспільство, система освіти, система післядипломної педагогічної освіти); 2) дидактичні, які визначають професійний розвиток вчителя як процес навчання; 3) особистісно-розвивальні, які розглядають професійний розвиток вчителя як розвиток особистості.