ВИКОРИСТАННЯ ФІТНЕС-ТЕХНОЛОГІЙ У ФОРМУВАННІ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРІГАЮЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ - Логвінова, Ярослава Олексіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті описані та обґрунтовані потреби щодо формування здоров’язбережувальної компетентності вчителя фізичної культури у мінливих умовах суспільства та довкілля. Здоров’язбережувальна компетентність розглядається як якість особистості, що ґрунтується на інтеграції знань, умінь, навичок, ціннісних ставлень особистості, спрямованих на збереження фізичного, соціального, психічного та духовного здоров’я і реалізується у здоров’язбережувальній діяльності. Наголошується на ключовому значенні здоров’язберігаючої діяльності як можливості установлення зв’язку між знаннями й ситуацією, як здатності знайти, виявити процедуру, яка підходить для вирішення проблеми. Для діагностики рівня здоров’язберігаючої компетентності важливим є рівень засвоєння особистістю валеологічних знань, стійка мотивація до здорового способу життя, розробка комплексу здоров’язбережувальних заходів. Розглянуто класифікацію сучасних технологій здоров’язбереження, особливе значення у якій чільне місце посідають здоров’яформувальні технології, що передбачають цілеспрямовану оздоровчу гуманістичну, особистісно орієнтовану взаємодію викладача й студента і спрямовані на формування, збереження, зміцнення, відновлення здоров’я особистості. Фітнес-технології розглядаються як сукупність науково-обґрунтованих способів і методичних прийомів, що мають оздоровчий вплив і спрямовані на задоволення потреб особистості у руховій активності, формування позитивного ставлення до здорового способу життя та соціальної успішності. Аналізуються педагогічні можливості фітнес-технологій для формування здоров’язберігаючої компетентності студентів факультету фізичного виховання, серед яких вирізняємо формування у особистості здоров’язбережувальних поглядів, мислення та свідомості, уміння застосовувати набуті знання і навички для збереження і зміцнення власного здоров’я, використання набутого досвіду у майбутній професійній діяльності та соціумі.