ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ ЯК ЗАСІБ МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ НАВЧАННЯ ГЕОГРАФІЇ - Маслова, Наталія Миколаївна; Мирза-Сіденко, Валентина Миколаївна; Гелевера, Ольга Федорівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті висвітлено методичні аспекти застосування технології розвитку критичного мислення учнів на уроках як засіб модернізації процесу навчання географії в закладах загальної середньої освіти. Зроблено акцент на важливості критичного мислення для запобігання загроз та ризиків інформаційного суспільства. Наявність критичного мислення визначається як головна умова протидії спробам маніпуляції свідомістю, дезінформації, інформаційним атакам та війнам, які не рідкість в сучасному інформаційному просторі. Коротко проаналізовано історію виникнення технології розвитку критичного мислення, розробку її концептуальних основ науковцями США, а також окреслено стан дослідження проблеми в Україні. Розкрито суть, характерні риси та параметри критичного мислення, його значення, а також риси людини, яка володіє критичним мисленням. Зазначено, що розвиток критичного мислення учнів є пріоритетним завданням сучасної системи освіти, що відображено у Державному стандарті базової середньої освіти в частині ключових компетентностей та наскрізних умінь. Головна увага приділена методиці застосування різних методів і прийомів розвитку критичного мислення у процесі навчання географії. Наголошено, що методика розвитку критичного мислення передбачає формування в учнів здатності аналізувати інформацію, формулювати висновки, висловлювати власну позицію, наводити аргументи, вирішувати проблеми, приймати рішення. Окреслено основні стадії уроку географії із застосуванням технології розвитку критичного мислення: виклику, осмислення, рефлексії. Розглянуто дидактичні можливості диспутів і дискусій, проблемних завдань, інтерактивних методів обговорення дискусійних питань та ситуативного моделювання в процесі розвитку критичного мислення учнів на уроках географії. Зроблено висновок про те, що застосування технологій розвитку критичного мислення в процесі навчання географії дозволить учням глибше осягнути суть географічних явищ і процесів, засвоїти географічні закономірності, зрозуміти проблеми сучасного світу та усвідомити практичну значущість географічних знань.