МОДЕЛЬ ГРОМАДСЬКОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВ У ГУРТКАХ ГУМАНІТАРНОГО НАПРЯМУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Опарін, Дмитро Володимирович; Шевченко, Олександр Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті актуалізується проблема розвитку громадянського суспільства та громадянського виховання молоді як важливого педагогічного напряму в сучасних умовах. Подано огляд нормативно-правового забезпечення, що відображає державну політику у сфері розвитку громадянського суспільства, а також висвітлені результати аналізу останніх досліджень, які показують, що основна увага у останні роки приділяється вивченню проблем формування громадянської компетентності школярів. При цьому констатовано, що питання системного впровадження громадянського виховання у закладах позашкільної освіти не висвітлені у наукових дослідженнях. Мета дослідження полягає у обґрунтуванні сучасного стану громадянського виховання учнівської молоді та моделі його реалізації в умовах гуртків гуманітарного напряму позашкільної освіти. Розкрита сутність і значення громадянського виховання у контексті загального розвитку особистості. Дослідження наявного стану розвитку громадянської компетентності серед молоді показало його незадовільність. Проаналізована сукупність проблем, які спричиняють низьку ефективність громадянського виховання дітей і молоді в Україні. У статті обґрунтовується потенціал гуртків гуманітарного напряму позашкільної освіти у напрямку громадянського виховання дітей і молоді, а також подається структура комплексної моделі громадянського виховання у гуртках гуманітарного напряму, метою якої було визначення методологічного підходу до вирішення проблеми розвитку громадянської компетентності школярів з позиції особистісно-орієнтованого, ціннісного і діяльнісного підходів. Запропонована модель розкриває сутність організаційно-педагогічної діяльності у напрямку громадянського виховання відповідно до системи компонентів: цільового, змістового, операційно-діяльнісного, критеріального і результативного. Надається обґрунтування системи цілей освітньо-виховного процесу у гуртках гуманітарного напряму у сфері громадянського виховання (стратегічних, тактичних та оперативних), педагогічних принципів і цінностей, змістових орієнтирів, організаційних форм, критеріїв та показників для оцінки досягнення поставлених цілей.