ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ У ПРОЦЕСІ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Поліщук, Наталія Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті на основі теоретичного аналізу наукових досліджень визначено педагогічні умови, необхідні для формування здоров’язбережувальної компетентності студентської молоді у процесі волонтерської діяльності. Проблема здоров’язбереження серед дітей та молоді є однією з найбільш актуальних як наслідок сучасних соціально- економічних викликів. Проте у наукових доробках недостатньо уваги приділено механізму впровадження здоров’язбережувальних технологій в освітньому процесі різних закладів освіти, зокрема, шляхом неформальної, інформальної освіти, залучення громадського сектору тощо. На основі аналізу теорії і практики досліджуваного процесу з’ясовано, що важливим засобом формування здоров’язбережувальної компетентності студентської молоді виступає волонтерська діяльність. Аналіз останніх досліджень і публікацій свідчить про те, що існують різні тлумачення сутності педагогічних умов. Загалом дослідники звертають увагу на різні аспекти формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх фахівців. За результатами констатувального етапу педагогічного експерименту, який засвідчив ряд проблемних питань у справі формування здоров’язбережувальної компетентності студентської молоді, а також вагомий потенціал волонтерської діяльності у цій справі, узагальнивши всі аспекти проблеми, нами виокремлено педагогічні умови, необхідні для формування здоров’язбережувальної компетентності студентської молоді у процесі волонтерської діяльності: формування стійкої мотивації студентської молоді до здоров’язбереження (зокрема, у процесі волонтерської роботи); удосконалення знань студентів з питань здорового способу життя, здоров’язбережувального волонтерства на рівні формальної, неформальної, інформальної освіти; впровадження інноваційних форм волонтерської здоров’язбережувальної роботи.