ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО РОБОТИ З СІМ’ЯМИ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Потапчук, Тетяна Володимирівна; Кирста, Наталія Романівна; Пукас, Іванна Леонідівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Дослідження проблеми професійної підготовки майбутніх вихователів до роботи з сім’ями учасників бойових дій набуває універсальної актуальності, бо вона проектується особливим чином на вивчення питань розвитку комунікативної компетенції особистості. У статті на основі наукових джерел розкрито професійну підготовку майбутніх вихователів до роботи з сім’ями учасників бойових дій. Проаналізовано психолого-педагогічні дослідження видатних вчених в яких зазначено, що важливим завданням сучасної професійної освіти є підготовка спеціалістів, здатних сприяти реалізації державно-суспільного підходу до розвитку освітнього простору, інтеграції соціальних інститутів у вирішені пріоритетних соціально-економічних питань. З’ясовано, що невід’ємну складову професійної освіти становить професійна підготовка майбутніх вихователів, яка трактується науковцями як об’єктивно існуючий процес навчання (викладання й учіння), засвоєння майбутнім педагогом професійних загально-педагогічних і методичних знань, вироблення відповідних умінь і навичок студента в ході педагогічної практики; формування у нього потреб самоосвіти, самовдосконалення і самореалізації; досягнення з цією метою єдності педагогічної теорії і практики, фундаментальності та мобільності, науковості й культуровідповідності професійних знань. Також зазначено, що необхідним компонентом професійної діяльності майбутнього вихователя до роботи з сім’ями учасників бойових дій є спілкування, яке відіграє важливу роль при роботі з такими сім’ями. Індивідуальний підхід у спілкуванні, який здійснює майбутній вихователь, вимагає глибокого вивчення і знання кожного члена сім’ї, його психологічні та психофізичні особливості. Подано діагностичні методики, які використано з дітьми, зокрема: дитячий варіант тесту Векслера; «картки» три-вожності Амена; дитячий варіант методики Розенцвейга; дитячий варіант особистісного опитувальника Айзенка; соціометричну методику Р. Жиля; малюнкові тести; методику незокінчених речень; методику Дємбо-Рубінштейна.