ПРІОРИТЕТИ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ «ПЕРША ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ» НА ЗАНЯТТЯХ З ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ, БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ В ГАЛУЗІ - Пуляк, Ольга Василівна; Ткачук, Андрій Іванович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Статтю присвячено аналізу можливостей дисциплін «Цивільний захист» та «Безпека життєдіяльності та охорона праці в галузі» щодо підготовки студентів до надання першої психологічної допомоги в надзвичайних ситуаціях та в умовах воєнного стану. Автор наголошують про те, що в плануванні освітнього процесу необхідно враховувати той факт, що війна спричинила цілий ряд гуманітарних та соціальних проблем, спровокувавши до виснаження всіх учасників освітнього процесу та до високої ймовірності розвитку посттравматичних стресових та панічних розладів. Освітня галузь України формує систему моніторингу та захисту усіх учасників освітнього процесу з метою полегшення психологічного впливу збройного конфлікту та створення безпечного освітнього середовища. Проаналізовані заходи, що запроваджуються Міністерством освіти і науки України та іншими організаціями, спрямовані на допомогу українцям навчитися контролювати психоемоційний стан, уникати страху, панічних приступів чи постравматичного синдрому. Наведені результати досвіду вивчення теми «Перша психологічна допомога в надзвичайних ситуаціях». Зазначено, що першої психологічної допомоги не вимагає спеціальної фахової психологічної підготовки, оскільки важливою її характеристикою є простота, а отже, цілком достатньо знань отриманих в результаті вивчення психолого- педагогічних і дисциплін професійної підготовки. Проаналізовані освітні платформи, які дали можливість студентами отримати знання з надання першої психологічної допомоги, зокрема платформа Академія стійкості, Prometheus, EdEra, Зрозуміло!, курс підвищення кваліфікації для освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій». Зроблено висновок, що знання, які студенти отримали в результаті участі у проєктах, конференціях, он-лайн лекціях та он-лайн курсах неформальної освіти з питань психологічної допомоги виявилися дуже затребуваними та корисними для професійної діяльності педагогів. Автори переконані, що сьогодні пріоритетом є створення системи комплексної підготовки майбутніх фахівців з питань надання першої психологічної допомоги, зокрема й під час вивчення курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності та охорони праці в галузі.