РІВНІ ТА КРИТЕРІЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ДО ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ - Радіонова, Олена Леонідівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розкрита актуальна проблема підготовки майбутніх вчителів фізичної культури до формування здоров’язбережувальної компетентності у школярів. Представлений теоретичний аналіз наукових праць щодо формування в учнівської молоді знань та вмінь здоро’вязбереження та готовності майбутніх фахівців в галузі фізичного виховання та спорту до подальшого впровадження здоров’язбережувальної діяльності. Шляхом наукового пошуку визначені та розкриті структурні компоненти формування готовності до майбутньої діяльності щодо відновлення, збереження та зміцнення здоров’я. Керуючись аналізом різних підходів до розуміння поняття готовності майбутнього вчителя до подальшої здоров’язбережувальної діяльності, надано характеристику кожному структурному компоненту готовності майбутніх педагогів та зазначені шляхи їх реалізації під час педагогічної діяльності. Здійснивши теоретичний аналіз сучасних підходів до визначення структурної будови поняття готовності майбутнього вчителя фізичної культури до формування здоров’язбережувальної компетентності учнів, зазначені основні критерії, що мають вплив на хід підготовки майбутніх вчителів до формування компетентності здоро’вязбереження в учнів: мотиваційний, свідомо-когнітивний та особистісний. Для критеріїв встановлені відповідні показники, що їх характеризують та рівні. Все це дає змогу визначити стан та динаміку готовності майбутніх вчителів фізичної культури. Підводячи підсумки, у висновку зазначено, що виокремлення рівнів та критеріїв надає можливість обґрунтувати педагогічні умови підготовки майбутніх вчителів до формування здоров’язбережувальної компетентності школярів у подальших педагогічних дослідженнях. Перспективи подальших досліджень вбачаємо в обґрунтуванні педагогічні умови підготовки майбутніх вчителів до формування здоров’язбережувальної компетентності школярів.