ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ГОТОВНОСТІ СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕДЖІВ ДО ФОРМУВАННЯ ХОРЕОГРАФІЧНИХ УМІНЬ УЧНІВ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Разводова, Марина Валеріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті автор визначає педагогічні умови готовності студент ів педагогічних коледжів до формування хореографічних умінь учнів молодшого шкільного віку. Хореографія як синтетичне мистецтво являє собою поліхудожню систему розвитку та виховання дітей на основі синтезу музики та пластики, інтеграції різних видів мистецтв (література, музика, театр, живопис, поезія), що дозволяє учасникам долучитися до різних видів художньої творчості. Заняття танцями на будь-якому якісному рівні – сприйняття, пізнання, самостійна творча діяльність, яка не тільки вчить розуміти і створювати прекрасне, а й сприяє розвитку образного мислення та фантазії, стимулює духовні сили та творчий потенціал особистості, надає позитивної енергії, життєрадісної, самостверджуючої впевненості у собі, що в сукупності є підгрунтям для успішного розвитку не тільки спеціальних художніх здібностей, а й загальної універсальної здатності до творчості. Змістом хореографічної діяльності є рухові дії та операції з опанування танцювальних вмінь і навичок, що виступають основою для створення нових унікальних для дитини хореографічних проявів. Сутність хореографічної діяльності молодших школярів полягає у танцювально-руховій активності, в ході якої набуваються і вдосконалюються не лише спеціальні хореографічні здібності (еластичність м’язів і суглобів, пластичність та краса рухів, виворітність ніг, легкість стрибків тощо), а й формуються вміння відтворювати, інтерпретувати, створювати різноманітні за видами та жанрами танцювальні твори. В процесі їх виконання в учнів виховуються естетичні смаки, художнє мислення, естетичне ставлення до мистецтва, формується естетична культура, естетичне сприйняття світу, накопичуються художньо-естетичні знання, розвиваються естетичні почуття, судження та вміння, виражаються внутрішні переживання особистості дитини, тобто розкривається її індивідуальність. Ефективність процесу готовності студентів педагогічних коледжів до формування хореографічних умінь в учнів молодшого шкільного віку закономірно залежить від педагогічних умов, до яких ми віднесли мотивування майбутніх фахівців в галузі хореографічного мистецтів до мистецько-педагогічної діяльності, яка забезпечує послідовне становлення їх творчої індивідуальності; упровадження інноваційних форм і методів навчання, які безпосередньо впливають на готовність студентів педагогічних коледжів до формування хореографічних умінь в учнів молодшого шкільного віку та активізацію рефлексивної діяльності студентів-хореографів щодо можливостей розвитку художньо-творчих здібностей молодших школярів у процесі хореографічної діяльності.