ФОРМУВАННЯ ЕТНОПЕДАГОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ-ФІЛОЛОГА У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Саркісян, Тетяна Олегівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті розглядаються особливості формування національно-виховної культури майбутнього вчителя-філолога як невід’ємної складової його національно-культурної підготовки в роботі закладів освіти, аналізуються структурні компоненти національної педагогіки, основні шляхи формування національної виховної здатності. Розглянуто основні функції національної виховної культури майбутніх учителів-лінгвістів. Виділено функції: цілепокладання; функція розуміння; постановка та розв’язання народознавчих завдань і проблем; рефлекторна функція; творча функція. Наголошується на нерозривному взаємозв’язку та взаємопроникненні специфічних функцій, з одного боку, засвоєння розумовим процесом майбутніх учителів-лінгвістів цінностей української народної педагогіки, а з іншого – значення і роль специфічних цінностей, які є майбутньою основою формування національної культури виховання вчителя школи. Розкрито особливості практичного етапу формування національної освітньої культури в процесі професійної підготовки майбутніх учителів-філологів. На основі встановлених показників визначено методичні заходи щодо формування знаннєвої та ціннісної складових національної освітньої культури майбутніх учителів-філологів. Зазначено, що раціональне використання етнопедагогічних компонентів у процесі підготовки вчителя-філолога не лише підвищує якість професійного формування майбутнього педагога, а й допомагає у підготовці студентів до родинного життя як майбутніх батьків – вихователів власних дітей. Синтезовано особливості, засоби етнопедагогічної культури сучасного вчителя-філолога та здійснено аналіз ефективності цих особливостей у вирішенні освітніх завдань національного виховання в умовах цивілізаційної глобалізації. Визначено роль освітнього процесу закладів вищої освіти у формуванні етнопедагогічної культури майбутніх педагогів. З’ясовано місце української етнопедагогіки у вихованні моральної-етичної культури майбутніх учителів-філологів. Досліджено досвід вирішення проблеми формування морально-етичної культури як частини професійного становлення педагога на основі української етнопедагогіки в умовах закладу вищої освіти.