ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ЗАСІБ ОПТИМІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ВИКЛАДАННЯ КЛАСИЧНОГО ТАНЦЮ - Сивоконь, Юрій Михайлович; Печененко, Максим Валерійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У даній статті розглянуто сутність використання ІКТ у сучасній хореографічній освіті. Автори визначають переваги та недоліки застосування комп’ютерних технологій, а також пропонують огляд деяких спеціальних програм, які можуть бути використані педагогами та студентами під час занять і проходження студентами педагогічної практики. Застосування комп’ютерних технологій у навчанні сприяє розвитку внутрішньої мотивації студентів, їхній самостійності та самодисципліні, розкривають творчий потенціал, залучають малоактивних та сором’язливих студентів до спільної діяльності. Комп’ютерні технології стали невід’ємною частиною життя людей і соціум став залежним від технологій і у простих повсякденних завданнях, і у складних видах діяльності. У міру зміни технологій суспільство повинно навчитися пристосовуватися до них. Світ мистецтва також залучений до цієї тенденції і комп’ютерні технології відкривають можливості для нових видів навчання і нової аудиторії. Комп’ютерні технології допомагають донести мистецтво танцю до мільйонів глядачів за допомогою телебачення, кіно та Інтернету, що докорінно змінило уявлення про танцювальне мистецтво, особливо в останні роки, коли з’являються різноманітні шоу, конкурси, фестивалі, телевізійні передачі тощо, що сприяє популяризації хореографії в будь-яких її видах та жанрах. За допомогою технології відеоконференцій можна проводити заняття з хореографічних дисциплін, запрошуючи викладачів, які знаходяться в іншому місті чи країні. Також хореографи можуть налаштовувати або репетирувати роботу з танцюристами, які перебувають в різних географічних регіонах. Таким чином, використання технології відеоконференцій є важливим освітнім інструментом, оскільки розширює можливості для танцюристів та хореографів. Звичайно, танець, представлений за допомогою електронних носіїв, не замінює живого танцю, він є його продовженням і водночас це дієвий спосіб привернути більше уваги до хореографічного виду мистецтва з метою популяризації.