АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ДОСВІДУ ВИКЛАДАННЯ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ШВЕЙНОГО ВИРОБНИЦТВА НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ - Хоменко, Людмила Миколаївна; Безлюдна, Наталія Валентинівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті досліджені та проаналізовані теоретичні питання особливостей ознайомлення учнів з виробництвом, обробкою, застосуванням текстильних волокон рослинного та тваринного походження, хімічних і штучних волокон, нетканих полотен, тканин та оздоблювальних матеріалів. Були визначені методи проведення лабораторно-практичних занять, а також поставлені завдання про те, як створити в учнів певне уявлення про роль і місце текстильних матеріалів в швейній промисловості. Також проаналізовані етапи вивчення текстильного матеріалознавства, досліджені методи його пояснення. Особлива увага приділяється початку викладу матеріалу, особливостям вивчення поділу на волокна, пряжу, нитки і тканину. При цьому необхідно наголошувати, що текстильні матеріали бувають натуральні і хімічні, зазначити, що волокна використовують для виробництва тканин, а нитки і тканини – для пошиття швейних виробів. Ознайомлення з процесами ткацтва варто починати з визначення самого терміна. Учням роз’яснюють, що ткацтвом називають сукупність процесів, у результаті яких переплетенням двох взаємно перпендикулярних систем ниток утворюється тканина. Необхідно зазначити про те, що процес ткацтва поділяють на два етапи: підготовчі роботи і ткацтво, яке виконується на ткацьких верстатах. Під час ознайомлення з цими процесами доцільно демонструвати учням роботу на ткацькому верстаті, а вже тільки після цього аналізувати сам процес ткацтва. Якщо учні розуміють це, то можна вважати перший етап ознайомлення їх з ткацтвом закінченим. Далі учням доцільно коротко охарактеризувати ткацькі верстати, починаючи з механічного і закінчуючи автоматичним. Відомо, що з великим інтересом сприймається матеріал про професії прядильника і ткача. Вчитель розповідає про умови роботи цих робітників, цикл операцій, виконуваних ними, а також види та термін навчання. При роз’ясненні матеріалу необхідно постійно слідкувати за тим, щоб набуття знань, вмінь і навичок здійснювалось через особистісну зацікавленість учнів. Тому нами був проведений аналіз досвіду роботи вчителів, що стосується даних тем, обґрунтовано мотиваційні можливості, виявлено цікаві прийоми та методи навчання.