ВПРОВАДЖЕННЯ ОЗДОРОВЧОГО ФІТНЕСУ В СИСТЕМУ ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Язловецька, Оксана Валентинівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
У статті визначено сутність поняття «дитячий фітнес», окреслено його особливості, що робить заняття привабливими для дітей і підлітків. Акцентовано увагу на те, що програми дитячого фітнесу класифікують залежно від віку дітей, за спрямованістю різних засобів фізичної культури, предметів та обладнання. Зазначено, що в останні роки в Україні відбувається вдосконалення освітнього процесу, однією з основних тенденцій якого є перехід від традиційної парадигми до створення умов навчання через застосування сучасних інноваційних технологій, зокрема у галузі фізичної культури. Наголошено на тому, що одним зі шляхів вирішення проблеми використання інновацій у фізичному вихованні в закладах загальної середньої освіти може бути впровадження різних напрямків фітнесу, зокрема дитячого, для підвищення зацікавленості учнів початкової школи до занять фізичною культурою. Молодший шкільний вік особливо сприятливий для оволодіння базовими компонентами культури руху, освоєння великого арсеналу рухових умінь і навичок, формування ключових компетентностей і ціннісного ставлення до фізичної культури та спорту. Зазначено, що в освітній програмі фізкультурної освітньої галузі для 1-4 класів одним із засобів підвищення рухової активності учнів рекомендовано впровадження різних видів дитячого фітнесу. Це дало нам змогу виокремити та запропонувати найбільш популярні напрями фітнесу, які можна використовувати у фізкультурно-оздоровчій діяльності учнів початкової школи, а саме фітнес-гімнастика та акробатика; класична аеробіка з м’ячем; аеробіка зі скакалкою; ігровий стретчинг з елементами йоги, фітбол-гімнастика, степ-аеробіка, дитячий пілатес тощо. Теоретично обґрунтовано доцільність впровадження засобів дитячого фітнесу в різні форми фізичного виховання учнів молодших класів для підвищення рівня їх фізичної підготовленості та покращення показників здоров’я. Зазначено, що заняття з використанням фітнес-технологій підвищують інтерес до занять фізкультурою, музичний супровід покращує емоційний фон уроків і настрій, тренує основні життєво важливі рухові навички та можливості для самостійного виконання фізичних вправ.