УПРАВЛІНСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В ЗАКЛАДІ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - Рижова, Анна Олегівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Управлінська діяльність в умовах сьогодення щодня стикається з новими викликами, які потребують негайного реагування та побудови стратегії їх вирішення. Управління закладами позашкільної освіти є складним і відповідальним завданням, особливо в нинішніх умовах. Водночас це завдання є надзвичайно важливим, оскільки позашкільна освіта відіграє життєво важливу роль у підготовці підростаючого покоління до успіху в сучасній економіці. Огляд наукової літератури показав, що виклики, з якими стикаються заклади позашкільної освіти, включають фінансування, організаційні проблеми та потребу у відповідному освітньому контенті. Для вирішення цих проблем у статті рекомендуються інноваційні рішення, такі як державно-приватне партнерство, програми розвитку персоналу та інвестиції в сучасну інфраструктуру та обладнання. Крім того, заклади позашкільної освіти повинні зосередитися на наданні актуальної, практичної освіти, яка готує учнів до успіху в сучасній економіці. Управління закладами позашкільної освіти в сучасних умовах стикається з численними викликами, включаючи фінансування, інфраструктуру та зміст освіти. Ці виклики можуть перешкоджати спроможності закладів надавати якісну освіту учням, що потенційно може вплинути на їхній успіх у сучасній економіці. Свої корективи в сучасну позашкільну освіту внесла і пандемія COVID-19, що в свою чергу створила нові виклики для менеджменту, включаючи необхідність адаптації до дистанційного навчання та забезпечення безпечного і здорового навчального середовища. Ефективне управління закладами позашкільної освіти вимагає готовності вирішувати проблеми, що стоять перед цими закладами, за допомогою інноваційних рішень та зосередження на наданні якісної освіти всім учням. Співпраця між закладами позашкільної освіти, школами та громадськими організаціями може допомогти вирішити проблеми фінансування, нестачі персоналу та інфраструктури. За умови ефективного управління заклади позашкільної освіти можуть і надалі відігравати вирішальну роль у формуванні майбутнього освіти та підготовці учнів до успіху.