СТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ ВІЙСЬКОВИХ ЗАКЛАДІВ НА ЄЛИСАВЕТГРАДЩИНІ У 1859–1886 РР. - Перцов, Олександр Володимирович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2022)
Реформування збройних сил України на сучасному етапі висуває підвищені вимоги до офіцерських кадрів, їх ділових, професійних, загальнолюдських і морально-бойових якостей. Звертаючи увагу на пріоритетне значення професійної підготовки офіцерських кадрів, необхідно встановити духовний зв’язок різних поколінь українських офіцерів з метою залучення молодого покоління військових через виховання і навчання до традицій, культури і досягнень минулого. Одним із шляхів подальшого вдосконалення виховання командного складу в сучасних умовах є вивчення багатого досвіду розвитку теорії і практики виховання військовослужбовців, зокрема другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст., коли відбувалися важливі реформи військової освіти, що привели до формування системи військового виховання молоді. В статті розкрито особливості передумов створення та діяльності військових закладів на Єлисаветградщині у 1859–1886 рр. Представлені результати аналізу історико-педагогічних джерел щодо діяльності військових закладів на Єлисаветградщині у 1859–1886 рр, який засвідчує, що проблема розвитку військової освіти загалом і діяльності Єлисаветградського кавалерійського юнкерського училища зокрема привертала увагу дослідників другої половини ХІХ – початку ХХІ ст. Зроблено висновок, що зародження військової освіти на Єлисаветградщині почалося з відкриття у 1859 р. офіцерського кавалерійського училища. Важливим елементом підготовки вступників до військових училищ виступала військова прогімназія, яка діяла у Єлисаветграді з 1869 до 1886 рр. Діяльність школи підсилювали заняття з кавалеристами у військових частинах корпусу. Перспективи подальших розвідок напряму вбачаємо у дослідженні особливостей організації освітнього процесу в військових навчальних закладів краю.