СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ У ВИЩІЙ ШКОЛІ НІМЕЧЧИНИ - Опушко, Надія Романівна; Фрицюк, Валентина Анатоліївна; Губіна, Світлана Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті наголошено, що функціонування дуальних закладів освіти забезпечує підготовку кадрів відповідно до вимог роботодавців та передбачає участь підприємств у забезпеченні практичної складової навчання та її частковому фінансуванні. Реалізація дуальних програм у різних країнах світу сприяє вдосконаленню професійної підготовки студентів, мотивує здобувачів освіти до якісного набуття професійних компетенцій, надає впевненість у працевлаштуванні після закінчення навчання. Тому, вивчення позитивного досвіду різних країн світу, в тому числі, Німеччини, щодо реалізації дуальних програм сприятиме модернізації навчального середовища та розвиткові вітчизняної системи дуальної форми здобуття освіти. У статті здійснено ретроспективний огляд та аналіз сучасних тенденцій розвитку дуальної освіти у вищій школі Німеччини. Визначено етапи розвитку дуальної системи освіти в Німеччині. Схарактеризовано окремі позитивні результати упровадження дуальної форми здобуття освіти у різних країнах світу: розробка освітньої системи, що відповідає вимогам ринку праці та потребам роботодавців; введення комплексної атестації виробничих кадрів; створення загальних вимог до розробки дуальних навчальних планів, що забезпечують підготовку здобувачів освіти у реальних виробничих умовах; посилення ролі професійно-технічної освіти; зменшення тривалості навчання за певними спеціальностями; можливе працевлаштування випускників закладів освіти відразу після закінчення навчання; зменшення періоду адаптації молодих фахівців на робочих місцях. У статті доведено, що досвід країн Західної Європи, зокрема, Німеччини у розвитку університетської дуальної освіти є важливим для України, для реформування системи вищої освіти, продукуванні конкурентоздатних на вітчизняному та світовому ринку праці фахівців, які відповідають потребам суспільства та сучасним запитам роботодавців. Особливо це буде актуальним у повоєнний період, адже виникне нагальна потреба у забезпеченні кадрами, які мають як теоретичні, так і практичні знання з різних галузей економіки держави.