ВИКОРИСТАННЯ ОНЛАЙН СЕРВІСІВ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ - Романенко, Тетяна Василівна; Русіна, Наталія Геннадіївна; Ткаченко , Анна Валеріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розглядаються питання перевірка студентських наукових робіт на виявлення плагіату, що активізує самостійності, творчих підходів та дотриманню загальних принципів та правил цитування у здобувачів вищої освіти. Через збільшення обсягів наукових публікацій, з’явилася нагальна потреба перевірки студентських наукових робіт на наявність плагіату. Авторами визначається поняття “плагіат” як зміст трьох вищевказаних термінів: “самоплагіат”, “академічний плагіат” та “плагіат”. Поняття плагіату сприймається студентами у вигляді скопійованого та вставленого текст чужої роботи. Але плагіат є ширшим поняттям, ніж просто копіювання частин тексту. Це є використання чужих думок чи ідей у власних цілях, присвоєння та застосування їх як власних. Тобто, плагіат – є одним із способів порушення академічної доброчесності. Визначення плагіату надає можливість розуміння студентам, чого вони мають уникати під час написання студентських наукових робіт. Тому, необхідно пояснювати студентам про роль академічної доброчесності, коректного вміння зазначати посилання на опрацьовані наукові джерела. Ефективним та зручним способом перевірки на оригінальність тексту студентської наукової роботи можна за допомогою онлайн сервісів або застосунків. Вони призначені для автоматичного відслідковування текстових запозичень і мінімізації використання матеріалу інших авторів. Їх можна застосовувати для перевірки на наявність плагіату наукових публікацій, виявлення запозичень у студентських наукових роботах, а саме: курсових, кваліфікаційних (магістерських чи бакалаврських) роботах. У процесі написання самостійно курсової чи кваліфікаційної роботи, здобувач може використати частини статей, матеріалів конференцій, текстів з підручників та іншого, частина яких може співпадати та вже бути опублікована. Проаналізовані існуючі онлайн сервіси (Advego Plagiatus, Copywritely, Content-watch, Plagiarisma, Edu-Birde, Etxt Antiplagiat, Like-Exactus Plagiarism detector, Unichek, Check plagiarism, Grammarly, Duplicheker, Small Seo Tools) для перевірки робіт на унікальність. Розглянуті онлайн сервіси надають можливість проводити перевірку студентам та педагогам. Наведено приклад результатів перевірки фрагментів студентської кваліфікаційної роботи за допомогою онлайн сервісу Unicheck. У подальших дослідженнях слід приділити увагу удосконаленню ефективної системи запобігання та виявлення академічного плагіату у здобувачів вищої освіти та наукових працях працівників Університету.