ВИКОРИСТАННЯ LCMS MOODLE ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО ТА ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Галицький, Олександр Вадимович; Микитенко, Павло Васильович; Малежик, Петро Михайлович; Майданюк, Іван Вікторович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У роботі розглянуто теоретичні та практичні аспекти застосування веборієнтованої системи управління навчальним контентом LCMS Moodle у процесі інформатичної підготовки студентів закладів вищої освіти під час дистанційного та змішаного навчання. Виокремлено особливості системи, а саме: відкритість системи та її вільне використання; гнучкість у налаштуванні системи (адаптація системи до бажаної освітньої моделі); велика спільнота користувачів (обмін досвідом розробки різноманітних додатків та розширень); різноманітні навчальні матеріали (тексти, зображення, відео, аудіо, презентації тощо); функціональність системи (зручність і безпека при експлуатації); зручна система оцінювання тощо. Проаналізовані особливості системи управління навчальним контентом LCMS Moodle, дали підстави для встановлення переваг її використання з метою подання навчального матеріалу під час дистанційного та змішаного форматів навчання. Описано етапи та особливості створення дистанційного курсу з дисципліни «Алгоритми та структури даних». Запропоновано етапи створення дистанційного курсу, а саме: замовлення дистанційного курсу та подальше погодження системним адміністратором; наповнення дистанційного курсу навчальними матеріалами: конспектами або презентаціями лекцій, завданнями для лабораторних (практичних) робіт; створення тестів та тестових завдань до лекційного матеріалу (теоретичного матеріалу до лабораторних робіт) тощо. Представлено загальні підходи до застосування системи управління навчальним контентом Moodle, зокрема, способи подання методичних і навчальних матеріалів, методи оцінювання результатів навчальної діяльності здобувачів вищої освіти. Проілюстровано компоненти дистанційного курсу з дисципліни «Алгоритми та структури даних» та надано методичні вказівки щодо наповнення окремих компонентів дистанційного курсу. Надано роз’яснення щодо наповнення дистанційного курсу тестами та тестовими завданнями. Також було акцентовано увагу на журналі оцінювання навчальних досягнень здобувачів вищої освіти та уточнено аспекти щодо оцінювання всіх необхідних компонентів (завдань, практичних робіт) тощо. За результатами дослідження можна стверджувати, що використання системи управління навчальним контентом LCMS Moodle під час дистанційного та змішаного навчання може повною мірою забезпечити засвоєння теоретичних та практичних аспектів інформатичних дисциплін.