СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ОНЛАЙН-ОСВІТИ - Огреніч, Марія Анатоліївна; Алсарраж, Алла Вікторівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
Дана стаття присвячена проблемам дистанційної освіти в умовах світової пандемії вірусу COVID-19 та шляхам адаптації до нового освітнього формату. Автори статті вивчають поняття дистанційної освіти, онлайн-освіти, висвітлюють різницю між ними, їх загальні положення та особливості; обговорюються різні способи якісної подачі матеріалу та впровадження цифрових інструментів у процес навчання. Основна увага дослідження зосереджена на вирішенні завдань сучасного онлайн-навчання. У даній роботі розглядаються різні освітні платформи та зручність їх використання учнями та викладачами. Також представлено порівняльний аналіз таких онлайн-платформ як Skype, Zoom, Moodle і Google Meet, їх можливостей та функціональних систем; вивчаються переваги та недоліки найпопулярніших із них з точки зору як учня, так і викладача; визначаються проблеми в оцінюванні системи знань тих, хто навчається, та компетентності викладача у їх використанні. Автори підіймають методичні проблеми дистанційної та онлайн-освіти та шляхи їх вирішення. У статті також порушується питання організації навчального процесу учнів різних вікових категорій та актуальності вибору конкретної освітньої платформи в поєднанні з традиційними методами навчання. Дібрані ті з них, які вважаються найбільш часто використовуваними під час пандемії; перевірено їх можливості, якість, доступність і зручність використання. Переваги та недоліки онлайн-освіти, такі як гнучкість, ефективність та широкий спектр інноваційних інструментів, що допомагають учням отримати якісні знання незалежно від їхнього місцезнаходження, а також технологічні проблеми, відключення з’єднання, труднощі з використанням освітніх платформ та ін. впливають на мотиваційний аспект, відчуття ізоляції тощо. З метою визначення якості знань та пошуку ефективного підходу до навчання та впровадження його в освітнє середовище проводиться порівняльний аналіз студентів денної та дистанційної форм навчання; висвітлюється проблема мотивації як ключового фактору успішності та причини її зниження при дистанційному форматі набуття знань.