СТРУКТУРНІ КОМПОНЕНТИ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Сікора, Ярослава Богданівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
В умовах розвитку цифровізації суспільства зростає складність професійних завдань, у зв’язку з чим необхідно вже заздалегідь розуміти, які компетентності має мати фахівець, щоб бути затребуваним у «новому» світі. Тому важливим є вивчення змісту та структури фахової компетентності ІТ-фахівців. У статті проаналізовано теоретико-методологічні підходи до визначення поняття «фахова компетентність» та «професійна компетентність», з’ясовано, що професійна компетентність є більш широким поняттям, ніж фахова компетентність. Також фахова компетентність вказує на те, що повинен вміти виконувати фахівець у своїй професії, а професійна компетентність, окрім фахових умінь, передбачає активну діяльність фахівця як частини суспільства. Під фаховою компетентністю майбутнього фахівця з інформаційних технологій розуміємо інтегративну характеристику особистості, що характеризує її здатність успішно застосовувати знання, вміння, навички та особисті якості в стандартних та змінюваних ситуаціях галузі інформаційних технологій при здійсненні професійної діяльності. Узагальнено наукові доробки щодо структурних компонентів фахової компетентності, якими повинні володіти майбутні ІТ-фахівці під час професійної підготовки у закладі вищої освіти, з’ясовано, що її розглядають через прояв компетентностей, які є її складовими, та як компонентну структуру. Розкрито зміст структурних компонентів фахової компетентності майбутнього фахівця з інформаційних технологій: мотиваційно-ціннісного (мотиваційно-ціннісна орієнтація до реалізації в IT-галузі, ціннісне ставлення до майбутньої професії), когнітивний (сукупність знань, які утворюють теоретичну основу подальшої професійної діяльності), діяльнісний (аналітичні, проектувальні, технологічні, комунікативні уміння, якими мають оволодіти студенти), особистісно-рефлексивний (наявність особистісних якостей у майбутніх фахівців, здатності об’єктивно оцінювати власну діяльність та її результати). Особлива увага приділяється особистісним якостям, найбільш значимих у контексті професійної діяльності.