ТВОРЧІ ПРОЄКТИ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ДИЗАЙНЕРСЬКОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ПРИ ВИВЧЕННІ ОСВІТНІХ КОМПОНЕНТІВ «ОСНОВИ ДИЗАЙНУ» ТА «ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНА ТВОРЧІСТЬ З ПРАКТИКУМОМ» - Срібна, Юлія Анатоліївна; Кудря, Оксана Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті визначається актуальність питання підготовки студентів – майбутніх учителів трудового навчання та технологій до майбутньої професійної діяльності у закладах загальної середньої освіти. Зазначено, що професійне становлення та розвиток вчителя трудового навчання і технологій відбувається на основі формування низки компетенцій, серед яких можна виділити дизайнерську. Приділена увага особливостям використання у навчальному процесі за освітніми компонентами «Основи дизайну» та «Декоративно-прикладна творчість з практикумом» проєктної технології, що є одним із ефективних підходів до навчання здобувачів освіти та формування у них необхідних компетентностей. Розглянуто переваги даної освітньої технології, можливості її використання у процесі навчання здобувачів освіти основам дизайну та декоративно-прикладній творчості. Наголошено на одному з основних принципів проєктної технології, що полягає у можливості здобувачами освіти самостійно визначати тематику творчих проєктів, їх зміст і методику виконання. Під час роботи над творчим проєктом студентська молодь долучається до всіх етапів творчого процесу, вивчає історію та техніки декоративно-прикладної творчості, досліджує та аналізує конструкційні матеріали, експериментує з формами та кольорами, розробляє ескізи та плани виконання. Доводиться, що робота над творчими проєктами є ефективним засобом формування у майбутніх учителів трудового навчання та технологій дизайнерської компетенції. Розглядаються на прикладах варіанти зреалізованих здобувачами освіти факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка творчих проєктів. Зауважується, що робота над творчими проєктами сприяє розвиткові у здобувачів освіти інтересу та підвищення мотивації до використання основ дизайну та декоративно-прикладної творчості у майбутній професійній діяльності зі шкільною молоддю.