ФОРМУВАННЯ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ КУЛЬТУРИ ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ - Біда, Олена Анатоліївна; Чичук, Антоніна Петрівна; Гуттерер, Єва Войтехівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
Сучасний фахівець з вищою освітою, окрім необхідного рівня професійності, повинен вміти вести переговори, запобігати та вирішувати конфлікти, знаходити підхід до кожного співробітника, а підґрунтям цього має бути його здатність і спроможність високого рівня культури спілкування (необхідний рівень комунікативної компетентності). Усе це відповідною мірою впливає на майбутню професійну діяльність та конкурентоздатність випускників закладів вищої освіти. Особиста культура спілкування фахівця з вищою освітою є своєрідною складовою його іміджу та компетентності незалежно який в нього вік, хто він за фахом, та яку посаду обіймає. У статті обґрунтовано шляхи формування у здобувачів вищої освіти культури професійного спілкування. Згруповано заповіді професійного оптимального спілкування, які допомагають гармонійно й невимушено вести діалог, красиво й легко виражати свої думки. Названо переваги інтерактивних технологій у порівнянні з традиційними методами освітнього процесу, які є необхідними при формуванні культури професійного спілкування. Велике значення для забезпечення загальноосвітньої та професійної підготовки майбутніх фахівців має комунікативнa компетентність. До структури комунікативної/мовленнєвої культури здобувача освіти віднесено три умовно виокремлені взаємопов’язані компоненти – мисленнєвий, мовленнєвий і комунікативний. Виокримлені найголовніші її складники. Виділено основні аспекти вияву комунікативної культури. В основу формування комунікативної компетентності у здобувачів вищої освіти закладено компетентнісний підхід, який розвиває самостійну творчу активність кожного здобувача вищої освіти. Виділено такі основні аспекти вияву комунікативної культури: адекватність; нормативність; поліфункціональність; естетичність. Подальші дослідження будуть спрямовані на обґрунтування дієвих професійних комунікативних навичок, без яких не може бути справжнього фахівця.