ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ТА КИТАЮ - Потапчук, Тетяна Володимирівна; Калустьян, Олександр Варкесович; Ковлева, Марія Борисівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті зазначено, що однією з найбільш масових професій у сучасному суспільстві є професія вчителя. Основною метою педагогічної освіти є підготовка сучасного вчителя-професіонала, який є не лише носієм культурних цінностей і гуманістичних пріоритетів, але й має розвинені творчі, професійні та інші якості, необхідні для впровадження інноваційних педагогічних практик у гармонійному розвитку кожного учня. Він також володіє якостями педагога-дослідника, що орієнтується на сучасні методи наукового пізнання, володіє іноземними мовами і комп’ютерними технологіями. Вчителі також володіють психологічними навичками, щоб розуміти кожну дитину з її унікальними особливостями, потребами і проблемами. Вони є майстрами організації освітнього процесу, які здатні адаптувати його для задоволення інтересів і потреб своїх учнів. Держава має бути зацікавлена у підготовці вчителів, які сприяють розвитку освіти на основі демократичних і гуманістичних цінностей. Освітня політика має стає пріоритетом держави, оскільки спрямована на формування людського капіталу і національної еліти, на розвиток і самореалізацію особистості, а також на підвищення її рівня освіченості і культури. Це завдання стає дедалі складнішим через вимоги сучасної цивілізації та зростання стандартів у педагогічній освіті. Поширення демократичних цінностей у суспільстві та в освітній системі стає однією з ключових місій держави. Ця місія включає в себе підтримку освітньої політики як важливої функції держави, спрямованої на формування і підтримку людського капіталу і національної еліти. Крім того, вона сприяє розвитку та самореалізації індивідуальних особистостей і підвищенню рівня їх освіченості та культури. Важливо враховувати, що це завдання стає все більш складним і вимагає від педагогічної системи закладів вищої освіти відповідати високим стандартам, що диктує сучасна цивілізація. У цьому контексті, держава має розглядати освіту як стратегічний ресурс для розвитку суспільства і продовжувати інвестувати в педагогічну підготовку вчителів, щоб вони були готові впроваджувати інноваційні педагогічні підходи і виконувати свою роль у формуванні майбутнього покоління.