ПРОБЛЕМА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ТА ДИЗАЙН ПОДГОТОВКИ - Савченко, Лариса Олексіївна; Саф’ян, Карина Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розкрито проблему формування професійної культури майбутніх фахівців із технологічної та дизайн підготовки. Для ефективної модернізації та удосконалення технологічної освіти необхідний висококваліфікований фахівець – учитель трудового навчання та технологій, що вільно володіє знаннями та має професійно значущі якості, володіє дизайн-мисленням, здатний до постійного професійного росту, соціальної та професійної мобільності у сфері дизайну. Проблема дизайнерської підготовки майбутніх фахівців не отримало належного висвітлення й залишається актуальною. Аналіз дизайн-освіти свідчить, про відсутності злагодженої дизайнерської підготовки майбутніх учителів технологій. Було запропоновано систему занять з формування професійної культури студентів за рахунок варіативного курсу «Дизайн аксесуарів», який викладається на спеціальностях 014.10 Середня освіта (Трудове навчання та технології), 022 Дизайн (Дизайн одягу), (Дизайн предметного середовища). Аналізуючи достовірність отриманих даних було виокремлено два основних критерії професійної культури майбутнього фахівця з технологічної та дизайн освіти. Культурний критерій включає приналежність продукту до української культури та культурну цінність продукту. Відповідність науково – технічним вимогам сьогодення та технічна значущість продукту – показники технічного критерію. Визначено, що професійна підготовка – це процес, у ході якого осмислюють, оптимізують навчання, аналізують освітні результати, які забезпечують можливість успішної роботи з певної професії. Повноцінна спеціальна підготовка майбутніх учителів технологій та дизайну повинна забезпечити формування системи практичних знань, умінь та навичок з текстильного матеріалознавства, технології швейного виробництва, конструювання та моделювання швейних виробів, обладнання швейного виробництва, спеціального малюнку. Уточнено, що професійна культура є багатоаспектною, характеризується ступінь оволодіння специфічним видом професійної діяльності, рівень її професійного становлення, особливості перебігу професійної діяльності, спосіб реалізації у ході професійної діяльності.