ОСОБИСТІСНА ТА ПРОФЕСІЙНА САМОВИЗНАЧЕНІСТЬ УЧНІВ ЯК НЕОБХІДНА СКЛАДОВА ФОРМУВАННЯ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ - Бербец, Віталій Васильович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті визначено сутність понять «особистісне самовизначення» та «професійне самовизначення» та описано їх основні характеристики, розкрито та схарактеризовано протиріччя, які виникають у процесі особистісного та професійного самовизначення підлітка, що класифікуються як вікові, соціальні та психолого-педагогічні характеристики. Також, для перевірки рівня особистісного та професійного самовизначення нами проведено експериментальне дослідження з учнями 9 та 11 клаві закладів загальної середньої освіти, що дало нам можливість встановити відмінності між мотивами та ціннісними орієнтаціями особистісного та професійного самовизначення залежно від вікового етапу навчання. Крім того, до ключових факторів самовизначення ми відносимо постановку професійних цілей, розробку програми їх досягнення, які в свою чергу є показником інтегрованості особистісного і професійного самовизначення. Окрім вищезазначеного у статті ми досліджуємо поняття професійної ідентичності підлітка, що слушно трактується науковцями як ідентифікація себе з певною професійною групою людей, прийняття її цілей і цінностей, усвідомлення себе членом цієї групи, та встановили що в учнів старших класів професійна ідентичність більш сформована, ніж у учнів 9-х класів. Іншим ключовим показником сформованості особистісного та професійного самовизначення є професійна готовність, що виражається в суб’єктивній оцінці підлітком своїх знань та вмінь, емоційному ставленні та бажанні займатися певним видом професійної діяльності, так само, як і професійна ідентичність, є якісною характеристикою професійного самовизначення особистості. Нами також визначено умови успішного професійного та особистісного самовизначення які класифіковані як організаційні та науково-методичні, дотримання яких є необхідною умовою ефективності досліджуваного процесу.