ФІЗИЧНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ МАЙБУТНІХ ПРАВООХОРОНЦІВ ДО ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У РІЗНИХ ПРОФЕСІЙНИХ СИТУАЦІЯХ - Галімський, Володимир Олександрович; Галімська, Інна Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті здійснено теоретичний аналіз організаційно-методичних особливостей реалізації фізичної та спеціальної фізичної підготовки майбутніх фахівців-правоохоронців до застосування компетентностей у різних професійних ситуаціях. Вища освіта МВС України змінюється та суттєво реформується. Особливо важливим завданням в сучасних умовах є формування нової системи підготовки фахівців правоохоронних органів, обумовленою сьогоднішньою військово-політичною та кризовою ситуацією в українському суспільстві та державі в цілому. Серед основних завдань держави щодо фахівців правоохоронної сфери є підвищення рівня фізичної підготовки, розвитку фізичних якостей, підвищення функціональності всього організму та здатність бути готовим до дії в будь-яких умовах в будь-який час. Сучасний поліцейський повинен забезпечити безпеку людей, застосовуючи, в разі необхідності, достатні силові засоби та методи; здатен розрізняти ситуації небезпеки; за будь-яких обставин діяти без упереджень, керуючись етичними нормами. Аналіз практики правоохоронної діяльності засвідчує, що функціональні обов’язки поліцейського здатна виконувати людина з високим рівнем відповідальності за результати власної службової діяльності, яка володіє комплексом знань, практичних навичок і сформованих професійно важливих рис, набутих під час спеціальної підготовки. Саме ці компоненти забезпечують професійну готовність працівника поліції до ефективного виконання складних, часом небезпечних завдань. Нова концепція діяльності Національної поліції України вимагає від правоохоронця особливої творчої активності, високого рівня культури, освіченості, здатності до саморозвитку та самовдосконалення. За таких умов, підвищення рівня професійної готовності поліцейського – ключовий напрям діяльності закладів вищої освіти МВС України та відділів професійного навчання підрозділів Національної поліції. Цим зумовлена необхідність добору нових форм і методів підготовки у закладах вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України та обґрунтування ефективності методики підготовки фахівців, здатних до підвищених фізичних навантажень. Доведено важливість створення належних умов для функціонування цілеспрямованої системи фізичної підготовки протягом всього періоду навчання, яка б сприяла успішному формуванню у майбутніх правоохоронців високого рівня професійних, морально-вольових якостей і фізичної підготовленості, що дає можливість суттєво підвищити ефективність виконання оперативно-службових завдань. Обгрунтовано доцільність використання вправ різної спрямованості: циклічні вправи, спортивні ігри та різні складні координаційні вправи, вправи з еспандером, гумовим джгутом, гімнастичною палицею, гантелями, а також біг підтюпцем, піші походи. Встановлено, що стан здоров’я та рівень працездатності людини залежать також від її силових можливостей та рухливості у суглобах. Помірне силове тренування знижує негативні вікові зміни в організмі.