ОСНОВНІ НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ОСВІТНІХ РЕСУРСІВ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Андрусик, Павло Петрович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розглянуто основні напрями використання цифрових освітніх ресурсів в закладах вищої освіти. Визначено проблеми інформаційної технології. Цифровізація освіти створює передумови для широкого впровадження у практику психолого-педагогічних розробок, які забезпечують перехід від механічного засвоєння фактологічних знань до оволодіння вмінням самостійно набувати нових знань; забезпечує залучення до сучасних методів роботи з інформацією, інтелектуалізацію навчальної діяльності. У статті означено такі основні напрями: некерована цифровізація, керована цифровізація, комп’ютерна техніка та інформатика як об’єкти вивчення, Комп’ютер як підвищення ефективності педагогічної діяльності, Комп’ютер як підвищення ефективності науково-дослідної діяльності в освіті, Комп’ютер та інформатика як компонент системи освітньо-педагогічного керування. На додаток до основних напрямів визначено ще й такі: напрям перебудови процесу підготовки фахівців у максимально повному відповідно до соціального замовлення, соціальних потреб та вимогами, з максимальним ступенем обліку культурних та соціально-економічних особливостей регіону; напрям структурного перетворення змісту, навчальних планів, програм, методик та форм організації процесу професійної підготовки, надання їм реального, практично доцільного характеру; перебудова має бути орієнтована на перехід від відтворювального до творчий характер підготовки; напрям процесу професійної підготовки студентів, що підпорядкований реальній моделі фахівця. Виділено етапи цифровізації. Перший етап цифровізація має цільове призначення - комп’ютеризацію суспільства. Другий етап цифровізації можна звести до персоналізації інформаційного фонду. Третій етап можна позначити як соціалізацію інформаційних фондів; що призведе до підвищення рівня інформаційної культури. Розглядаючи зміст компонентів готовності майбутнього фахівця до використання цифрових ресурсів у професійній діяльності, ми визначили, що кожен компонент виконує свої функції: особистісно-адаптаційну функцію; мотиваційний – стимулюючу функцію; когнітивний - інформаційну та орієнтаційну функції; технологічний – трансляційну та регулятивну функції.