ЗАСТОСУВАННЯ ХАБ-ТЕХНОЛОГІЙ В УПРАВЛІННІ ЯКІСТЮ ПІДГОТОВКИ КОНКУРЕНТОЗДАТНИХ ФАХІВЦІВ У ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ - Стойчик, Тетяна Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті йдеться про важливість створення комп’ютерно-орієнтованого освітнього середовища, використання інформаційно-комунікаційних технологій для інтелектуального збагачення здобувача освіти, розвитку його компетентності, мотивації до навчання; про впровадження технологій дистанційного навчання. Проаналізовано освітні стандарти професійної (професійно-технічної) освіти (далі – П(ПТ)О) України, зміст і структуру нових компетентностей (інформаційно-комп’ютерна, цифрова, інформаційна, інформаційно-технологічна), якими має оволодіти сучасний фахівець у закладі професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О), та зроблено висновок про удосконалення стандартів у частині актуалізації уваги на сучасних компетентностях, пов’язаних із застосуванням комп’ютерної та іншої цифрової техніки і пристроїв, оволодіння здобувачами освіти основами використання інформаційних технологій. Наголошено на важливості створення в ЗП(ПТ)О інтелектуальних мережевих концентраторів ― хабів та застосування відповідних хаб-технологій; на необхідності належного рівня підготовки педагогічних працівників до роботи із застосуванням нових хаб-технологій. Для проведення внутрішнього оцінювання управління якістю підготовки конкурентоздатних фахівців у ЗП(ПТ)О в умовах застосування хаб-технологій розроблена відповідна методика. Зроблено висновок про важливість об’єднання зусиль інститутів держави і громадянського суспільства в освітній сфері; зокрема спільної діяльності держави, бізнесу, та громади, спрямованої на розвиток П(ПТ)О, з одночасним контролем над раціональним використанням ресурсів регіону, галузі господарства, держави в цілому.