ФОРМУВАННЯ ЛІНГВОКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ ЗАСОБАМИ ІКТ У МАЙБУТНІХ ФАКІВЦІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Уманець, Володимир Олександрович; Подлісовський, Вадим Вікторович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті розглядаються проблеми навчання студентів за освітніми програмами з використанням ІКТ у складних умовах, пов’язаних із карантинними обмеженнями, воєнним станом та дистанційним навчанням у закладах вищої освіти. Виявлено та обґрунтовано ефективність і практичність методів використання ІКТ в освітньому процесі для підвищення ефективності набуття студентами знань та їхньої трансформації в компетенції. Обґрунтовується прагнення до вкорінення в Європі інноваційних і технологічних освітніх моделей, що гарантують самореалізацію особистості в процесі навчання. Ефективна взаємодія інноваційних елементів у всіх сферах професійного розвитку і, зокрема, використання ІКТ для підготовки майбутніх фахівців економічного профілю має велике значення. Інструменти інформаційно-комунікаційних технологій вже давно використовуються для навчання майбутніх фахівців. Використання ІКТ у навчанні з теоретичних і практичних дисциплін дає змогу об’єднати систему науково обґрунтованих дій, операцій і процедур, що несуть позитивні зміни в освітній процес і гарантують цілеспрямоване й поетапне впровадження різноманітного роду педагогічних інновацій, які модернізують і перетворюють його. Інновації в системі підготовки фахівців економічних спеціальностей до майбутньої професійної діяльності з ІТ відбуваються під впливом низки складових, одні з яких потребують структурних змін, а інші - змістовних, технічних і цифрових. Реалізація завдань, пов’язаних із підготовкою практичних фахівців роботі з інформаційними та комп’ютерними технологіями в цифрову епоху сучасної системи професійної освіти, залежить від змісту самого освітнього процесу та перспектив його розвитку. У багатьох країнах (наприклад, у Об’єднаному Королівстві Великої Британії, Німеччині, Польщі) національна освітня політика з підготовки спеціалістів у нових цифрових форматах спрямовує інноваційний потенціал інформаційних і комп’ютерних технологій на підвищення фахового та загальнокультурного рівня населення в економічній сфері, удосконалення соціального суспільства та підтримку окремих здобувачів освіти.