ЕТНОКУЛЬТУРНА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧИТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Подлевська, Неля Володимирівна; Ранюк, Оксана Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2023)
У статті зазначено, що на заняттях української мови та літератури у закладі середньої освіти особливої актуальності набувають проблеми окультурення життя, забезпечення органічного зв’язку з національною культурою України. Підкреслено, що оскільки вчитель вважається ключовим елементом у засвоєнні культури й етнічного спадку минулих поколінь у всі часи, то відповідно він здатен залучати молоде покоління до традицій народу, формувати культурні цінності, удосконалювати та поглиблювати етнокультуру здобувачів середньої освіти. У статті подано дефініцію поняття «етнокультура», що є багатогранним за структурою та є предметом вивчення різних галузей наук, зокрема, етнології, етнопедагогіки, етнопсихології та інших. Окрім цього, описано напрями етнокультурного виховання особистості. Зазначено, що уроки української мови та літератури дають змогу якнайкраще розвивати етнокультурну компетентність учнів. Серед напрямів етнокультурної діяльності на уроці української мови та літератури визначено використання усної народної творчості, оформлення кабінету української мови та літератури, що презентує художні цінності та естетичні норми народу, використання різноманітних форм організації освітнього процесу щодо залучення дітей до етнокультури. Також важливою є організація нетрадиційних уроків, наприклад урок-гра, урок-обряд, урок-моніторинг, урок творчої діяльності, урок-диспут; організація різноманітних етноклубів, етногуртків тощо. У статті вказано на те, що етнокультурна діяльність вчителя української мови та літератури повинна бути спрямованим не на інтенсифікацію, а насамперед на ампліфікацію, тобто збагачення розвитку використовуючи різноманітні види діяльності, зазначено, що робота вчителя у цьому напрямку повинна відбуватися систематично, послідовно з врахуванням індивідуально-вікових особливостей.