ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Огреніч, Марія Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Стаття присвячена питанню формування англомовної комунікативної компетентності як компоненту професійної діяльності майбутніх менеджерів під час навчання в закладах вищої освіти України. Автор наводить мету, об’єкт, предмет і завдання дослідження; аналізує наукову літературу, розробки українських та зарубіжних вчених із проблеми, що вивчається, та освітньо-професійну програму підготовки здобувачів вищої освіти «Менеджмент»; проводить анкетування, діагностичні бесіди, вивчає педагогічний і методичний досвід, якісно та кількісно аналізує експериментальні дані. Теоретична значущість дослідження полягає у визначенні основних теоретичних положень побудови моделі формування англомовної комунікативної компетентності майбутніх менеджерів у системі вищої освіти, в уточненні понять «англомовна комунікативна компетентність сучасного менеджера» та «комунікативна готовність майбутнього менеджера». Практична значущість – у розробленні науково-методичного забезпечення та рекомендацій, які є основою для вдосконалення якості професійної англомовної підготовки майбутніх управлінців. У роботі розкривається сутність та зміст англомовної комунікативної компетентності сучасного менеджера; визнаються основні вимоги до вивчення англійської мови в закладах вищої освіти, що готують фахівців із вказаної спеціальності; надається опис розробленої моделі формування англомовної комунікативної компетентності майбутніх менеджерів у процесі вивчення іноземної мови; виявляються та експериментально обґрунтовуються педагогічні умови успішної реалізації зазначеної моделі. Згідно результатів дослідження, у змісті професійної діяльності майбутнього менеджера виділяється комунікативний інваріант; у студентів формуються комунікативні здібності та потреби у спілкуванні; створюється програмно-методичне забезпечення задля ефективнішого вивчення англійської мови; здійснюються контроль і корекція даного процесу на основі виявлення рівня сформованої англомовної комунікативної компетентності; наводиться головна структурна особливість змісту навчання англійської мови немовних спеціальностей, що полягає в її розподілі на два модулі: основний, який освоюється всіма студентами незалежно від профілю професійної освіти, та професійно-спрямований, або варіативний.