ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ВИКОРИСТАННЯМ AI-ГРАФІКИ У КОНТЕКСТІ STEM-ОРІЄНТОВАНОЇ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ - Срібна, Юлія Анатоліївна; Нагорна, Наталія Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних тенденцій та методик застосування інструментів штучного інтелекту у сфері графіки з метою оптимізації процесу підготовки фахівців у STEM-орієнтованій професійно-технологічній освіті. Особлива увага приділяється розгляду теоретичних аспектів впровадження AI-графіки, які лягають в основу методичних підходів до інтеграції цих технологій в освітній процес. Аналізуючи практичні приклади, продемонстровано, як використання AI-графіки сприяє формуванню та розвитку навичок критичного мислення, креативності та інноваційного підходу у вирішенні навчальних та професійних завдань. Проведено обґрунтування того, що інтеграція AI-графіки в навчальний процес не лише підвищує якість освіти, але й мотивує студентів до глибшого засвоєння комплексних наукових концепцій та розвиває їх здатність до абстрактного мислення та візуальної комунікації. Також підкреслюється значення методичної підготовки викладачів, здатних ефективно інтегрувати ці технології в освітній процес, що вимагає від них не лише володіння сучасними інструментами AI-графіки (Deep Dream Generator, Midjourney, DALL-E від GPT-4, та Capilot), але й усвідомлення педагогічних стратегій, які найкраще сприяють засвоєнню матеріалу студентами. Стаття, також, висвітлює стратегії використання AI-графіки для створення інтерактивних та адаптивних навчальних ресурсів, які можуть бути персоналізовані для задоволення індивідуальних освітніх потреб студентів. Розглядаються конкретні кейси, які ілюструють впровадження цих інноваційних підходів в навчальний процес, для підвищення рівня залучення та активності студентів. Заключно, окреслено потенціал подальших досліджень у цій області, привернуто увагу на необхідність розробки нових методологій оцінки та верифікації ефективності застосування AI-графіки в освіті. Вказується на важливість міждисциплінарного підходу, який поєднує глибокі знання в області штучного інтелекту, педагогіки, психології та дизайну, для розробки комплексних освітніх рішень, здатних задовольнити вимоги сучасного високотехнологічного суспільства.