ПРОБЛЕМА ВИХОВАННЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ В ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ В. СУХОМЛИНСЬКОГО - Кошляк, Михайло Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Звернення до історії виховання фізичної культури учнів дає змогу врахувати досягнення, прорахунки, перспективи цього важливого соціально-педагогічного процесу у контексті історичної ретроспективи. Питання виховання фізичної культури учнів глибоко досліджувалися видатним українським педагогом Василем Олександровичем Сухомлинським. У статті розглянуто проблему виховання фізичної культури учнів в педагогічній спадщині В. Сухомлинського. Встановлено, що предметом аналізу видатного педагога було поняття «фізична культура», значення фізичного виховання і його місце в структурі всебічного виховання особистості, здоров’я дитини, заходи з фізичного виховання, самовиховання учнів у фізкультурно-спортивній сфері, роль батьків і педагогів у фізичному вихованні дітей, взаємозалежність фізичного та інших напрямів виховання тощо. В. Сухомлинський уважав, що питання виховання фізичної культури слід розглядати в контексті загальної вихованості у суспільстві. В. Сухомлинський вбачав невідповідність у суспільстві між загальною освіченістю і загальною вихованістю, констатував відставання вихованості від освіченості. Цю проблему видатний педагог відносив до однієї з найскладніших у педагогіці. Фізичну культуру В. Сухомлинський розглядав як складовий елемент всебічного гармонійного розвитку особистості. До поняття «фізична культура учня» він включав такий зміст: свідоме ставлення учня до свого організму, вміння берегти здоров’я, зміцнювати його правильним режимом праці, відпочинку, харчуванням, заняттями гімнастикою, спортом, загартовуванням фізичних і нервових сил, запобігання захворюванням та збереження життя як найвищої цінності й забезпечення гармонії фізичного розвитку та духовного життя, багатогранної діяльності людини. Поради В. Сухомлинського про фізичну культуру учнів адресувалися дітям, педагогам, батькам. Вони обговорювалися на педрадах, психологічних семінарах, з класними керівниками, у батьківській школі. Це був системний підхід видатного педагога до впровадження вже відомих педагогічних поглядів з фізичного виховання та власних ідей, практичних пошуків.