ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДИДАКТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ В ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ - Кучай, Тетяна Петрівна; Ніколаєску, Інна Олександрівна; Дудова, Діна Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розкрито теоретичні аспекти дидактичного забезпечення інформаційних технологій навчання в освітньому просторі України. Основну увагу у статті приділено застосуванню ІТ у навчальних закладах, використання їх у навчальному процесі, представлено огляд ІТ, що застосовуються у ЗВО, розглянуто дидактичні принципи та умови застосування ІТ в освітніх системах. Пропонується розглядати технологію навчання як нову методологію, а ІТ розуміти як сучасну технологію загальнопедагогічних, психологічних та дидактичних процедур взаємодії педагогів та студентів з урахуванням програмно-технічних та людських ресурсів. Розглядається комплексне застосування комп’ютерних засобів при ІТ; розглядаються питання управління пізнавальною діяльністю студентів при використанні ІТ та структура управління процесом навчання, де об’єктом управління служить інформаційно-технологічний процес. Найважливішим завданням навчання студентів є формування вони здібностей до вирішення професійних завдань з урахуванням використання інформаційних технологій. А для цього необхідне створення відповідної інфраструктури та навчально-методичної бази застосування ІТ у навчальному закладі, необхідне дидактичне забезпечення ІТ у професійній освіті. Говорячи про впровадження інформаційних технологій навчання (ІТ) у навчально-виховний процес, природно припускати, що відповідні технології не стають деякою надбудовою до існуючої системи навчання, а обґрунтовано та гармонійно інтегруються у навчально-виховний процес, забезпечуючи нові можливості і викладачам, і тим, хто навчається. Будь-які дії щодо змін у навчально-виховному процесі, пов’язаних із впровадженням ІТ, повинні робитися з урахуванням того, що кожна навчальна дисципліна, цикл чи модуль є частиною великої системи.