УРАХУВАННЯ ТОЛЕРАНТНОСТІ У ФОРМУВАННІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНОГО КОЛЕДЖУ - Мірошніченко, Валентина Іванівна; Грубі, Тетяна Вікторівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Статтю присвячено обґрунтуванню доцільності урахування принципу толерантності у формуванні громадянської компетентності студентів технічного коледжу. До засадничих принципів виховання громадянської компетентності автори відносять такі: дотримання законності; повага до прав і свобод людини; забезпечення конфіденційності; неупереджене ставлення до особистості, толерантність. У площині педагогічної науки толерантність означає вміння кращого розуміння власного «Я», середовища, налагодження контактів з іншими представниками соціуму, взаємодії на засадах довіри та поваги. Для цього важливим є позитивне сприйняття оточуючих, віра в можливості людей, в їх кращі риси. Як представники суспільства, громади, певного кола студенти технічного коледжу виявляють терплячість до оточення. Автори аналізують різні тлумачення толерантності як принципу суспільного розвитку. Установлено чинники, що інколи перешкоджають студентам технічних коледжів, зокрема відсутність системності у підходах до виховання толерантності у контексті формування громадянської компетентності, недостатність методичних засобів для забезпечення процесу виховання толерантності у контексті формування громадянської компетентності студентів технічного коледжу. У формуванні громадянської компетентності набуття толерантності є складовою та пріоритетом освіти студентів технічного коледжу, оскільки концептуальною основою поряд із визначенням культурної різноманітності української нації є налагодження міжкультурного діалогу та взаємодії різних етнічних груп в українському суспільстві. Громадянське суспільство щодо міжкультурної взаємодії сприяє визнанню різноманіття культур, спрямовує вільний розвиток культур національних меншин, визнає унікальність та неповторність кожної окремої групи, забезпечує реалізацію їх прав на участь в освітньо-культурних процесах суспільства. До основних методів формування громадянської компетентності студентів технічного коледжу авторами віднесено такі: усвідомлення толерантності як громадянської цінності (розповідь, роз’яснення, бесіда, переконування); формування досвіду вияву толерантності у громадській діяльності (розв’язування виховних професійних ситуацій, тренування, привчання); стимулювання толерантності у громадянській діяльності (заохочення, змагання).