ТЕХНОЛОГІЯ «ПЕРЕВЕРНУТОГО НАВЧАННЯ» В ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Долгопол, Олена Олександрівна; Кір’янова, Олена Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню технології «перевернутого навчання» студентів, яка відкриває нові перспективи підвищення якості освіти в українських ЗВО. Здійснено короткий екскурс в історію становлення цієї технології. Уточнено сутність, основі ідеї і особливості застосування технології в освітньому процесі. У межах цієї публікації «перевернуте навчання» розглядається як відносно новий підхід до організації освітнього процесу, основна ідея якого полягає в зміні ролей викладача й здобувача освіти, із наданням останньому можливості самостійного опрацювання інформації, використовуючи відеоуроки й інші наочні матеріали, та удосконалення навички практичного застосування здобутих знань. Визначено основні етапи, яких слід дотримуватись для ефективної реалізації технології «перевернутого навчання» у ЗВО. Розкрито особливості використання технології «перевернутого навчання» викладачами кафедри психології, педагогіки і мовної підготовки ХНУМГ ім. О. М. Бекетова в межах вивчення дисципліни «Сучасна українська літературна мова». Закцентовано увагу на тому, що реалізація елементів цього типу змішаного навчання під час вивчення дисципліни «Сучасна українська літературна мова» сприяє формуванню наполегливості, уміння диференціювати навчальний матеріал, розуміти, опрацьовувати й інтерпретувати найбільш важливу й необхідну інформацію з використанням комплексу інформаційно-комунікаційних ресурсів. Зроблено висновок про те, що технологія «перевернутого навчання» у вивченні дисципліни «Сучасна українська літературна мова» має низку переваг проти традиційного підходу організації освітнього процесу. «Перевернуте навчання» може допомогти студентам краще засвоїти матеріал, удосконалити навички спілкування і співпраці, а також розвинути критичне мислення і незалежність. До того ж за такого підходу перед викладачем відкривається широкий спектр можливостей для реалізації індивідуального підходу до кожного здобувача освіти.