ВИМОГИ ДО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ АДАПТИВНОЇ СИСТЕМИ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ INTELLIGENT - Крикун, Вікторія Дмитрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Авторка статті проводить теоретичний аналіз, що має на меті виокремлення та обґрунтування вимог до інтелектуальної адаптивної системи іншомовної підготовки офіцерів ЗС України INTELLIGENT. На основі аналізу наукової літератури обґрунтовано основні вимоги до системи INTELLIGENT: інформаційно-дидактичні вимоги (інформація щодо методів, форм і засобів навчання, які доцільно використовувати відповідно до мети навчання, що визначається із врахуванням інформації, яку містить система INTELLIGENT, зокрема модель суб’єкта навчання); психологічні вимоги до змісту системи INTELLIGENT, які обумовлюють необхідність врахування вікових та індивідуальних особливостей студентів, когнітивні стилі навчання тощо; діагностичні вимоги: система INTELLIGENT має забезпечувати можливість для відстеження прогресу кожного офіцера щодо розвитку його/її іншомовної професійної компетентності, можливість залишати відгуки та рекомендації користувачів системи INTELLIGENT; програмно-технічні вимоги до програмного продукту, які передбачають забезпечення доступності платформи суб’єктам навчання; захист інформації (забезпечення конфіденційності інформації та даних). У науковій статті також розглядаються сучасні програмні засоби, спрямовані на розвиток іншомовних компетентностей користувачів, а саме чотири основні застосунки: English Tutor від English 4U, Duolingo, Memrise та Babbel. Кожен із них передбачає використання технології машинного навчання для адаптації навчального процесу до індивідуальних потреб користувачів. Вони доступні у форматі онлайн-платформ та мобільних застосунків. Визначено, що кожен застосунок має свої особливості: Memrise акцентує на розвитку комунікативних навичок; Babbel виконує функції курсу іноземної мови; Duolingo та English Tutor також є популярними застосунками у вивченні іноземної мови серед користувачів. Аналіз показав, що ці застосунки мають переваги для використання у військовій сфері, зокрема їхня адаптивність та доступність за вартістю. Однак серед недоліків виявлено обмеження, які можуть бути несумісні з потребами вищих військових навчальних закладів та військових установ.