ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КРЕАТИВНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Маринченко, Інна Віталіївна; Вороненко, Олександр Вікторович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У сучасних умовах світової глобалізації питання перспективності та пошук шляхів формування креативного освітнього середовища в системі вищої освіти України стало однією з найважливіших проблем підвищення якості освітньої складової. Актуальним стає пошук шляхів вирішення цієї проблеми та створення методичного інструментарію для формування креативного освітнього середовища як запорука підвищення якості навчання здобувачів вищої освіти. Визначено зміст поняття «креативне освітнє середовище»; розкрито його ознаки та особливості, розроблено та впроваджено методику формування креативного освітнього середовища в освітньому процесі вищої освіти України під час проведення експериментального дослідження на базі Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка. До опитування залучено 68 Викладачів Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка. До контрольної групи ввійшли 36 респондентів, а до експериментальної – 32 учасники. З відібраних респондентів для проведення експериментального дослідження виділено 30 жінок та 38 чоловіків. Використані такі методи: аналіз, синтез, порівняння, систематизація, класифікація, узагальнення та експеримент: констатуючий, формуючий та контрольний, а також методи математичної статистики. Розроблено методичний інструментарій підвищення готовності майбутніх педагогів до формування креативного освітнього середовища в освітньому процесі вищої освіти, а саме: реалізація чотирьох аспектів, які впливають на формування сприятливого освітнього середовища: сприятливий психологічний клімат; зміст освіти, технології навчання; просторове оточення; можливості розвитку. Напрям подальших досліджень націлений на розгляд сучасних програм міжнародного рівня для педагогів з можливістю підвищення кваліфікації за кордоном та результатів власних досліджень.