ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО АКТИВІЗАЦІЇ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ УЧНІВ - Словік, Оксана Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Сучасне суспільство вимагає від учителя умінь безперервно вчитися для того, щоб сприяти загальнокультурному, інтелектуальному та емоційному розвитку учнів, зокрема початкової школи на основі формування у них творчої активності в освітньому процесі. У статті здійснено психолого-педагогічний аналіз процесу підготовки майбутніх учителів початкової школи до активізації творчого потенціалу учнів. Розкрито поняття «творча активність» як ступінь залучення учня до творчого процесу. Висвітлено її специфіку, яка полягає у особливостях її змісту та структури. Виділено у структурі творчі вміння: пізнавальні, перетворювальні, ціннісно-орієнтовані, комунікативні. Розкрито сутність освітнього процесу у початковій школі. Зазначено, що активізація творчого потенціалу учнів у освітньому процесі в початковій школі означає вдосконалення змісту та методики організації індивідуальної або спільної з учителем і однолітками творчої роботи, що забезпечує активну самостійну цілеспрямовану, мотивовану діяльність молодшого школяра з оволодіння знаннями, способами їх набуття, переробки та застосування, в ході якої відбуваються зміни в його суб’єктному досвіді. Доведено необхідність оптимізації процесу підготовки майбутнього вчителя початкової школи до активізації творчого потенціалу учнів. Визначено особливості змісту підготовки майбутнього вчителя початкових класів взагалі і до активізації освітнього процесу, зокрема. Встановлено, що роль вчителя початкових класів особливо важлива, оскільки в молодших класах закладаються позитивні мотиви, пізнавальні інтереси, навички творчої діяльності, необхідні для подальшої освіти школяра. Названі умови організації освітнього процесу у початковій школі реалізуються, передусім, з урахуванням його активізації. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у організації дидактичної системи підготовки майбутнього вчителя початкових класів до активізації освітнього процесу.