ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ В ПРОЦЕСІ ВИКОНАННЯ РУЧНИХ ШВЕЙНИХ РОБІТ - Хоменко, Людмила Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Актуальність ідеї формування в підростаючого покоління позитивного ставлення до праці не підлягає сумніву. Це процес непростий і досить тривалий. Він має починатися в сім’ї, коли дитина стає здатною усвідомлювати себе особистістю у навколишньому світі. У шкільному віці майже весь тягар виховання позитивного ставлення до праці лягає на плечі педагогів, зокрема на вчителів трудового навчання. На заняттях у шкільних майстернях, на відміну від інших, домінує ручна праця. У процесі конструювання і виготовлення рекомендованих програмою об’єктів праці створюються сприятливі умови для поєднання фізичної та розумової праці учнів, а це є природною потребою організму, що росте. Уроки праці, проведені на високому рівні, несуть дітям відчуття глибокого задоволення і радості не тільки від результатів їхньої творчої праці, а й від напруженої роботи м’язів. У процесі праці виникають умови, сприятливі для виховання школярів у дусі свідомої дисципліни, любові до праці, бережного господарського ставлення до приватної та суспільної власності. Виховання в учнів позитивного ставлення до праці передбачає: безпосередню участь школярів у суспільно корисній продуктивній праці; вироблення в них свідомого ставлення до праці як до найважливішого громадського обов’язку; розуміння потреби в ній для самовизначення в житті; формування високих моральних якостей нової людини; ставлення до праці як до усвідомленої і найпершої життєвої потреби, як суті людського буття. Від умов праці підлітків, її організації значною мірою залежить їхнє ставлення до праці, а відповідно й ефективність процесу виховання. У навчальних майстернях все повинно виховувати, привчати до порядку і краси. Існує об’єктивний зв’язок між ефективністю праці і ставленням до неї: позитивне ставлення підвищує продуктивність праці, посилює її виховне й освітнє значення і, навпаки, негативне – знижує, послаблює, а іноді зводить нанівець її виховні та освітні можливості. Нами доведено, що уроки, проведені з використанням таких методів навчання, несуть дітям відчуття глибокого задоволення від результатів їхньої творчої праці. В статті розглянуті питання навчання учнів ручним швейним роботам. Проведено аналіз досвіду роботи вчителів, виявлені цікаві прийоми та методи навчання.