РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ЖУРНАЛІСТІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ ЯК ДРУГОЇ ІНОЗЕМНОЇ - Чижикова, Ольга Вікторівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті висвітлено основні професійні якості майбутнього журналіста, особливу увагу приділено розвитку творчих здібностей студентів. Креативність характеризується як ознака високого рівня професійної компетентності майбутнього фахівця. Творчі здібності розглядаються як невід’ємна складова сучасного журналіста, який вправно й майстерно виконує професійну діяльність. У статті проаналізовано найважливіші чинники, що впливають на зростання попиту на креативність у сфері журналістики. Автором розглядається термін «творчість», надається його визначення щодо особистості майбутнього журналіста. Описано найважливіші компоненти творчості. Автор аналізує процес формування творчих здібностей майбутніх журналістів. Проаналізовано особливості викладання німецької мови як другої іноземної. Автор виділяє найбільш суттєві чинники, які необхідно враховувати в цьому процесі. У статті приділено увагу принципам, на основі яких має здійснюватися розвиток креативних здібностей майбутніх журналістів у процесі іншомовної освіти. Розроблено спеціальні методи та технології розвитку творчих здібностей майбутніх журналістів у процесі вивчення німецької мови. Кожен метод подано в розрізі розвитку певних творчих здібностей майбутніх журналістів у процесі вивчення німецької мови як другої іноземної. Більш того, у статті наведено приклади завдань з метою удосконалення творчих умінь майбутніх журналістів під час іншомовної освіти. Надано короткі інструкції та поради задля ефективної імплементації зазначених методів в освітньому процесі. Впровадження таких методів і технологій креативного навчання як імітаційні ігри, творче письмо, рольові ігри, дискусії, креативна розповідь сприяють розвитку творчих здібностей майбутніх журналістів в процесі вивчення німецької мови як другої іноземної. Автором запропоновано рекомендації щодо ефективного застосування зазначених методів. Автор окреслює подальші розвідки, пов’язані з аналізом формування й удосконаленням навичок творчого письма студентів у процесі вивчення іноземної мови студентами нелінгвістичних спеціальностей.