ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧОЇ ТА ФІЗКУЛЬТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ У ПОЗААУДИТОРНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Шостак, Ігор Олександрович; Мердов, Станіслав Павлович; Руденко, Сергій Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз особливостей організації спортивно-оздоровчої та фізкультурної діяльності студентської молоді у позааудиторній діяльності. Спортивно-оздоровча та фізкультурна діяльність особистості є невіддільним складником національної історії й культури народу, сприяє гармонійному розвитку людини, досягненню нею довголіття, формуванню її культури здоров’я. На спортивно-оздоровчу діяльність держава покладає відповідальність за розв’язання проблем соціального комплексу, невіддільно пов’язаного зі станом і зміцненням здоров’я дітей, підлітків, студентства, робітників підприємств та установ України. Окрім цього, соціально зумовлена потреба формування здоров’я людини повинна трансформуватися в культурну, у прагнення до фізичного вдосконалення. Політичні, соціально-економічні зміни, наслідки пандемії воєнний стан в Україні вимагають пошуку нових методів, засобів, прийомів для вирішення освітньо-прикладних завдань у закладах вищої освіти. Здійснено аналіз особливостей організації спортивно-оздоровчої діяльності студентів, яку у дослідженні визначаємо як систему заходів масового спорту та фізичного виховання, спрямованих на створення умов для забезпечення оптимальної рухової активності кожного студента за місцем навчання, проживання та відпочинку для зміцнення здоров’я й профілактики захворювань, активного дозвілля. Обґрунтовано доцільність впровадження нових підходів у реалізації освітнього процесу студентів у позааудиторній діяльності: чітко структурувати роботу студентів і викладачів у позааудиторний час; розширити секції з видів спорту, які подобаються студентам; залучати студентів до волонтерської роботи; проводити спортивно-розважальних та військово-патріотичні конкурси та свята; співпрацювати з місцевими дитячо-юнацькими спортивними школами; залучати практичних працівників до проведення бінарних занять, тренувань тощо.