ТАБЛИЦІ, ЯК ЗАСІБ РОЗВʼЯЗАННЯ ЛОГІЧНИХ ЗАДАЧ В УКРАЇНСЬКИХ ТА ЛАТИСЬКИХ ШКОЛАХ - Мукосєєнко, Ольга Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Метою статті є ознайомлення з різними типами логічних задач, які можна розвʼязати табличним способом; порівняння способів розвʼязання в українських та латиських школах, надання практичних рекомендацій застосування різних способів оформлення таблиць для розвʼязання задач; ознайомлення з авторським «кольоровим» способом оформлення таблиць та способом «світлофор»; ознайомлення з мобільними доданками, які можна застосувати для навчання учнів розвʼязанню логічних задач; показана необхідність якісного вивчення іноземних мов для застосування в навчальному процесі з математики. В статті на прикладі положень Державного стандарту базової середньої освіти України доведена доцільність навчання учнів розвʼязанню логічних задач на уроках математики та інформатики. Наведені логічні задачі, які можна розвʼязати табличним способом, з українського підручника з інформатики, матеріалів сайту Всеосвіта та латиських математичних конкурсів: «Завдання» («Uzdevumi»), який проводиться в школах Латвії для учнів з другого по дванадцяті класи, та конкурсу «Стільки або… Скільки?» («Tik vai… Cik?»), який проводиться в латиських школах для четвертих класів. Зроблено порівняння способів розвʼязання логічних задач в українських та латиських школах. Показані різні способи оформлення табличних способів розвʼязання логічних задач, а саме використання «прямокутної», «г»-образної та «т»-образної таблиць. Показані різні способи заповнення таблиць: «+» (так) та «–» (ні)», «1» (так) та «0» (ні). Виявлені переваги та недоліки різних способів оформлення таблиць. Наведено авторський спосіб використання кольорів для розвʼязання логічних задач табличним способом – «кольоровий спосіб розвʼязання логічних задач» (використання будь-яких кольорів для різних частин таблиці) та використання кольорів «світлофор» (зелений колір (так) та червоний колір (ні)), які можна застосовувати до таблиць будь-якого вигляду. Наведені приклади роботи мобільних доданків для навчання розвʼязанню логічних задач табличним способом Cross Logic і Logic Puzzles. Показана необхідність вивчення англійської мови для використання цих мобільних додатків в навчальному процесі та показана доцільність вивчення інших іноземних мов для виявлення нових цікавих математичних задач та способів їх розвʼязання, відмінних від українських.