ФОРМУВАННЯ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ ВИЩОЇ ШКОЛИ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - Кузютічев, Сергій Геннадійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У роботі висвітлено актуальні аспекти самореалізації, пов’язані з розвитком особистості майбутніх викладачів у контексті сучасної вищої освіти. Дослідження спрямоване на виявлення та аналіз основних чинників, що впливають на процес самореалізації майбутніх викладачів, таких як педагогічна підготовка, професійний розвиток, а також соціокультурне та психологічне середовище. Мета статті полягає у розкритті системоутворюючих особливостей формування самореалізації майбутніх викладачів вищої школи в контексті педагогічних умов і трансформацій. Встановлено, що ключова роль освіти полягає у формуванні самореалізації майбутніх викладачів вищої школи та є важливим чинником у вихованні кваліфікованих педагогічних талантів, здатних впливати на розвиток студентів. Визначено необхідність адаптації до сучасних викликів, зокрема врахування культурних, технологічних та світових тенденцій, що сприяє ефективному формуванню самоактуалізації майбутніх викладачів вищої освіти. Проаналізовано шляхи вирішення проблеми формування самоактуалізації майбутніх викладачів вищих навчальних закладів, що потребують уваги до різних аспектів, таких як освітня підготовка, розвиток навичок м’якого спілкування, самоосвіта, підтримка персоналу та наставників. . У статті зазначається увага на важливості індивідуального підходу до кожного здобувача та педагога з метою стимулювання його особистісного зростання та професійної самореалізації. Наукова праця включає аналіз сучасних методів і стратегій, спрямованих на підтримку самореалізації майбутніх викладачів вищої школи, а також розглядає можливі шляхи вирішення цієї педагогічної проблеми у вищій освіті. Перспективами подальших розвідок є запропонована співпраця та обмін досвідом між викладачами сприятиме створенню сприятливого середовища для розвитку самореалізації майбутніх викладачів вищої школи та підвищенню якості освіти та розвитку суспільства в цілому.