ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ЗАДАЧ БІОМЕХАНІКИ ЗАСОБАМИ UNITY - Болілий, Василь Олександрович; Суховірська, Людмила Павлівна; Абуватфа, Самі (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
В статті розглядається візуалізація задач біомеханіки засобами Unity. Використання сучасних технологій, засобами Unity, для візуалізації біомеханічних процесів є важливим етапом у розвитку наукових методів та досліджень. Це дозволяє використовувати інтерактивні та реалістичні симуляції для аналізу та моделювання складних біомеханічних систем, що робить можливими нові підходи до дослідження та вирішення проблем. Використання інтерактивних та візуальних засобів, таких як симуляції у Unity, може покращити сприйняття матеріалу для студентів, дослідників та професіоналів у галузі біомеханіки. В даній статті представлена розробка додатку візуальної демонстрації біомеханічної проблеми за допомогою сучасних технологій моделювання. Комп’ютерний навчальний додаток для наочної демонстрації деяких біомеханічних задач, який допомагає студентам в процесі навчання детальніше розуміти основні принципи біомеханіки на основі 3Д моделі людини з м’язовою тканиною. Програмний додаток створено з метою наочної демонстрації біомеханічних задач, які дають можливість сформувати у студента цілісне уявлення про досліджуваний об’єкт – рухову активність людини, її частин тіла, їх зв’язки із зовнішнім – екологічним та внутрішнім середовищем. Розроблено 3Д моделі м’язів і скелета людини. Програмний продукт «Навчальний програмний засіб з біомеханіки» розроблений на основі мови програмування С# в середовищі Blender та Unity, дозволяє передбачити в кліпі можливість прийняття користувачем певних рішень, тобто зробити його активним учасником перегляду. ПП «Навчальний програмний засіб з біомеханіки» утворений з двох об’єктних файлів типу Wavefront (.obj) та файлів анімації (скріпти), написаних на C#. В статті детально описані етапи формування програми з представленням фрагментів кодів. Використання розробленої візуалізації для освітніх цілей, таких як навчання студентів біомеханіки, медицини, фізіотерапії та спортивних наук допомагає полегшити їхнє розуміння складних концепцій. Дана програма пройшла апробацію студентами-іноземцями Донецького національного медичного університету під час практичних занять з медичної інформатики.