СПЕЦИФІКА ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВИКЛАДАЧА СПЕЦІАЛЬНОГО ФОРТЕПІАНО У КЛАСИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ - Ляшенко, Ольга Дмитрівна; Гаркуша, Людмила Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
В статті аналізується науково-методичний і практичний досвід викладання фортепіано у закладах вищої освіти. Звертається увага на дослідження різних науковців, які висвітлюють окремі аспекти фортепіанного навчання студентів у системі університетської освіти. На основі здійсненого аналізу автори визначають методологію дослідження, що базується на: а) наукових концепціях про діяльність, діяльнісний та індивідуальний підходи в організації освітнього процесу; б) комплексному застосуванні методів педагогічного спостереження, аналізу, систематизації, узагальнення, конкретизації. Розкривається специфіка професійної діяльності викладача спеціального фортепіано в системі університетської освіти. Визначаються основні компоненти професійної діяльності викладача-інструменталіста спеціального фортепіано в університеті: 1.) мета і завдання роботи викладача у фортепіанному класі; 2) предмет діяльності; 3) умови діяльності викладача фортепіанного класу; 4) суб’єкти освітньої діяльності; 5) об’єкт освітньої діяльності викладача і студента; 6) засоби діяльності викладача; 7) результат спільної діяльності викладача і студента. Розглядається діяльнісний підхід, що передбачає ознайомлення студентів із класичними та сучасними підходами до інструментального виконавства, акустичними та цифровими музичними інструментами, різноманітними ансамблевими формами в контексті їх становлення та розвитку, інформаційно-комунікаційними технологіями в галузі фортепіанного виконавства. Звертається увага і на практичний аспект професійної діяльності викладача фортепіано, який за своєю сутністю є художньо-творчим. Художньо-творча діяльність викладача без сумніву пов’язана з музичним виконавством, але має свої відмінності зумовлені рівнем сформованості особистісних якостей і творчих умінь музиканта-виконавця, а також специфічними особливостями музично-творчої діяльності. Тому значна частка інструментально-виконавських дисциплін у навчальному плані підготовки студентів фортепіанної спеціалізації (спеціальний інструмент, фортепіанний дует, інструментальний ансамбль, концертмейстерський клас) мають практично-діяльнісне спрямування, а їх викладання ґрунтується на педагогічному таланті, методичній компетентності, і виконавській творчості викладача та його здатності виховувати такі ж якості у студентів свого класу. Сформульована дефініція ключового поняття цього дослідження.